Reklama

Jajka w cieście ze szpinakiem

Ciasto filo smakuje bardzo podobnie do francuskiego, ale jest mniej tłuste i o wiele bardziej delikatne. Ostrożnie krój je na porcje – najlepiej porządnym nożem o ząbkowanym ostrzu.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 kg mrożonego szpinaku
  • 15 dag gotowego ciasta filo
  • 5 dag orzeszków pinii (lub ziemnych)
  • 10 dag tartego sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki oleju

Składniki Na sos

  • 30 dag pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz, słodka papryka, cukier, gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki do dekoracji

1. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 min do całkowitego rozmrożenia, odparować. Dodać orzeszki uprażone na suchej patelni oraz ser, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, odłożyć na 10 min. Masło roztopić, posmarować nim papier do pieczenia. Płat ciasta rozwałkować, ułożyć na papierze. Na ciasto wyłożyć farsz szpinakowy, na to jajka jedno za drugim. Zwinąć ciasno w rulon, posmarować masłem. Piec 35 min w temp. 180°C. 3 Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Przesmażyć razem na maśle, dodać koncentrat i bulion, udusić. Zaprawić mąką i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, papryką, odrobiną cukru. Podawać z ciastem, pokrojonym na porcje. Udekorować natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy