Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jajka gotowane na parze (Kai Toon)

Tajski przysmak.

Składniki:

Reklama

3 jajka, lekko ubite

225ml zimnego bulionu warzywnego lub rosołu

1 łyżka sosu rybnego

Świeżo mielony biały pieprz

2 cebulki dymki, drobno posiekane

1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

  50g mielonej wieprzowiny

Przygotowanie:

1.     Do przygotowania potrawy będziesz potrzebować parowaru i naoliwionej miski.

2.     Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim czosnek i wieprzowinę. Zdejmij z woka i odsącz na ręczniku papierowym.

3.     Do bulionu (rosołu) dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sos rybny i biały pieprz.

4.     Dodaj wieprzowinę, czosnek i cebulki dymki na sam spód naoliwionej miski. Wlej jajeczną miksturę, przykryj i gotuj na parze przez 15-20 minut, aż będzie stałe.

5.     Podawaj z ryżem jako część większego posiłku.

 

Przepisy pochodzą z Polsat Food Network. Kanał Polsat Food Network prezentuje szereg inspiracji kulinarnych z różnych stron świat. W ramówce listopadowej znajdziesz program "Marion w Tajlandii". Chef Cordon Bleu, Marion Grasby, została wprowadzona w tajniki kuchni tajskiej przez matkę, która nauczyła ją sztuki gotowania na Woku. W tej pięknie nakręconej serii, Marion powraca do tajskich korzeni w małej wiosce Nakhon Chum, miejscu narodzin jej matki. Po drodze opowiada o egzotycznych tajskich składnikach, pokazuje unikalne tradycje kulinarne Tajlandii i gotuje pełną gamę pysznych i niecodziennych tajskich dań.

"Marion w Tajlandii" w Polsat Food Network - dni powszednie o godz. 14:30.

Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: www.foodnetwork.pl 

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje