Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jajecznica z jarmużem i kurkami oraz tostami francuskimi

Prezentujemy przepis na pyszne wegetariańskie danie na śniadanie lub kolację.


Składniki na 4 porcje

  • 14 jajek
  • 200 g kurek
  • 100 g jarmużu
  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 6 łyżek masła
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Roztrzepać tuzin jaj z odrobiną soli i pieprzu na jednolitą masę.

2. Oczyścić grzyby i większe przekroić na mniejsze części.

3. Umyć jarmuż, osuszyć i drobno posiekać.

4. Odciąć skórkę z kromek pieczywa tostowego.

5. Rozgrzać połowę masła i smażyć kurki przez 5-7 min, dodać jarmuż i smażyć dalsze 2 min. Dodać masę jajeczną i smażyć przez 5-7 min aż do ścięcia się jajek, co jakiś czas mieszając.

6. Wymieszać resztę jajek z odrobiną soli i pieprzu. W powstałej masie jajecznej obtoczyć tosty i smażyć na reszcie masła przez 2-3 min z każdej strony aż do zarumienienia.

7. Jajecznicę podawać z dodatkiem tostów.

Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje