Reklama

Reklama

Jaja w pomidorach. Przepis, który zawładnie twoim podniebieniem!

Przepis na jaja w pomidorach sprawdzi się na majówkowe śniadania i nie tylko. Aby się najeść, wcale nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczy, że masz w domu podstawowe produkty.

Składniki

  • 4 jaja
  • 4 pomidory
  • szczypiorek
  • około 60 gramów mozzarelli
  • odrobina oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • majonez

Przygotowanie:

1. Cztery dorodne pomidory przekrój i wydrąż ich środek, a następnie drobno posiekaj szczypiorek i wrzuć go do środka. 

Reklama

2. Weź mozzarellę lub inny ser i pokrój go w kosteczkę tak, aby zmieściła się do owoców. Kolejno rozbij jaja i wlewaj je ostrożnie tak, aby przez przypadek skorupki nie dostały się do pomidorów. Dodaj przyprawy. 

3. Wyciągnij naczynie żaroodporne, wlej do niego odrobinę oliwy i rozprowadź ją równomiernie. 

4. Po ustawieniu pomidorów w naczyniu tak, aby się nie przewróciły, udekoruj swoje danie jeszcze raz szczypiorkiem i dodaj majonez. 

5. Całość możesz obsypać jeszcze dodatkowo startym żółtym serem lub po prostu przykryć odkrojoną na samym początku częścią owoców.

6. Piecz potrawę przez około 20 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.

***
Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje