Reklama

Reklama

Jagnięcina po prowansalsku

Jeśli szukasz pomysłu na aromatyczny, wytworny obiad, polecamy jagnięcinę po prowansalsku. Jest prosta w przygotowaniu, a aromat ziół zachwyci wszystkich smakoszy!

Składniki

  • 4 kawałki jagnięciny
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 5 liści laurowych
  • tymianek
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pół szklanki białego wina

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Do moździerza wsyp tymianek i rozmaryn, dodaj pokruszone liście laurowe i wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Całość rozetrzyj z 3 ząbkami czosnku. Marynatą natrzyj kawałki jagnięciny i włóż na noc do lodówki. 

2. Zamarynowane mięso ułóż w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

3. Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Po wyjęciu jagnięciny z piekarnika powstały w brytfance sos zlej do osobnego garnka. Przypraw tymiankiem i wlej białe wino. Wywar zagotuj i polej nim mięso zaraz po podaniu.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje