Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jagnięcina po prowansalsku

Składniki

  • 4 kawałki jagnięciny
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 5 liści laurowych
  • tymianek
  • kilka gałązek rozmarynu
  • pół szklanki białego wina

Przygotowanie:

Reklama

Do moździerza wsyp tymianek i rozmaryn, dodaj pokruszone liście laurowe i wlej 4 łyżki oliwy z oliwek. Całość rozetrzyj z 3 ząbkami czosnku. Marynatą natrzyj kawałki jagnięciny i włóż na noc do lodówki.

Zamarynowane mięso ułóż w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

Po wyjęciu jagnięciny z piekarnika powstały w brytfance sos zlej do osobnego garnka. Przypraw tymiankiem i wlej białe wino. Wywar zagotuj i polej nim mięso zaraz po podaniu.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje