Reklama

Jaglane naleśniki z serkiem mascarpone i malinami

Zdrowa wersja ulubionego dania.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 15

Składniki

  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 g malin
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g prażonych migdałów

 Boska rada:

Naleśniki szybko wysychają, więc aby do tego nie dopuścić, układamy je zaraz po usmażeniu jeden na drugim. Niezjedzone można przykryć folią spożywczą. Podczas smażenia trzeba pamiętać o częstym mieszaniu ciasta w misce, bo mąka szybko opada na dno.

 Wykonanie:

W misce ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy cukier, serek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy. Roztapiamy masło i przelewamy do miski. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy szczyptę soli. Miksujemy na gładką masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Dobrze rozgrzewamy teflonową patelnię. Ciasto mieszamy, nabieramy łyżką wazową i rozlewamy po patelni. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Potem układamy na talerzu jeden na drugim. Przygotowaną wcześniej masą smarujemy połowę naleśnika i składamy na pół. Przekładamy na talerz, posypujemy migdałami i dekorujemy malinami.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Gotuj z rodzinka.pl. Tydzień w boskiej kuchni"

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy