Reklama

Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit

Jabłka to “wdzięczne” owoce, jeśli chodzi o wypieki. Wykorzystujemy je najczęściej do przygotowania szarlotki, ale nie tylko. Dzisiaj chcę wam zaprezentować przepisy, które - mam nadzieję - was zainspirują.

Jabłka są w Polsce bardzo popularne. Zwykło się mówić, że zjedzenie jednego jabłka dziennie pomaga uniknąć wizyty u lekarza. Nic dziwnego, ponieważ te owoce są bardzo zdrowe. Dostarczają wielu witamin (między innymi: C i te z grupy B) oraz składników mineralnych. Jabłka mogą z powodzeniem zastąpić słodycze, ale też stanowić podstawę wypieków. Szarlotka to chyba jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce. Kto go nie jadł?

Zobacz również: Śliwki, gruszki i inne jesienne owoce. Jak wykorzystać je w kuchni?

Reklama

Przepis na typową szarlotkę na dużą blachę

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z pomarańczy

Piana:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru pudru

Ponadto:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier puder

Opis przygotowania:

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. 
  2. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. 
  3. Dorzucić zimne masło i wysiekać. 
  4. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. 
  5. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). 
  6. Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. 
  7. Uformować wałek. 
  8. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. 
  9. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). 
  10. Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. 
  11. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. 
  12. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. 
  13. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut. 
  14. Białka ubić ze szczyptą soli. 
  15. Utrwalić cukrem pudrem. 
  16. Podpieczony spód posypać bułką tartą. 
  17. Nałożyć jabłka, wyrównać. 
  18. Pokryć pianą. 
  19. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej. 
  20. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. 
  21. Udekorować cukrem pudrem.

Polecamy: Kanapkowe pasty warzywne. Z czego i w jaki sposób je przygotować?

Szarlotka w słoiku

Szarlotka nie musi być zrobiona klasycznie. Kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na pieczenie to stawiam na szarlotkę w słoiku bez pieczenia. Tak, dobrze przeczytaliście! Możecie ją zabrać ze sobą do pracy i podzielić się z innymi. Oto receptura.

Składniki:

  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • 5 kruchych ciastek
  •  jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki nasion chia

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyć i pokroić w kostkę. 
  2. Na patelni roztopić cukier. 
  3. Gdy zrobi się karmel, wrzucić jabłka. Wymieszać. 
  4. Przyprawić cynamonem. 
  5. Wycisnąć sok z cytryny.
  6.  Jeszcze raz wymieszać i dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 
  7. Odstawić do wystudzenia. 
  8. Porcję jabłek nałożyć do słoiczka. 
  9. Na jabłka pokruszyć trochę ciastek. 
  10. Przykryć jogurtem. 
  11. Udekorować kakao. 
  12. Zakręcić i wstawić do lodówki. 
  13. Podawać po schłodzeniu.

Zobacz też: Przepisy z mięsa mielonego. Proste, pyszne, sprawdzone. Poleca Ewa Wachowicz

Ciasto kruche z jabłkami oraz budyniem

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ l mleka
  • 4-5 jabłek
  • cukier puder do dekoracji

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. 
  2. Posiekać. 
  3. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. 
  4. Przekroić na pół. 
  5. Do jednej połówki dodać kakao i zmieszać. 
  6. Włożyć do oddzielnych pojemników i wstawić do zamrażarki na 30 minut. 
  7. Ugotować budyń. Mleko przelać do garnka, wcześniej jednak odlać ½ szklanki. Garnek postawić na kuchence, a w zimnym mleku rozpuścić budyń. Ciepłe mleko posłodzić, wlać rozpuszczony budyń. Dokładnie wymieszać. Gdy zgęstnieje, odstawić do wystudzenia. 
  8. Jasną połówkę ciasta wyjąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód formy (średnica ok 25 cm). 
  9. Wyrównać i delikatnie uklepać. 
  10. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  11. Rozłożyć równomiernie na cieście.
  12. Zalać budyniem. 
  13. Wyrównać. 
  14. Na wierzch zetrzeć drugie ciemne ciasto. 
  15. Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. 
  16. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Polecamy również: Najlepsze śniadania dla osób po 50-tce. Proste przepisy od Ewy Wachowicz

Ciasteczka - pierożki z jabłkowym nadzieniem

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 250 g masła
  • 120 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • kilka jabłek

Opis przygotowania:

  1. Drożdże posłodzić i odstawić. 
  2. Mąkę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem (powinny być płynne) i śmietanę. 
  3. Zarobić ciasto. 
  4. Poczekać, by odpoczęło. 
  5. Następnie rozwałkować jak na pierogi. 
  6. Wykroić kółka, na każde dać kawałek obranego jabłka. 
  7. Złożyć na pół, skleić, ułożyć na blasze natłuszczonej masłem, posmarować rozmąconym jajkiem. 
  8. Piec na złoty kolor - 20 minut w temp. 180 st. C. 

Zobacz też: Jak wykorzystać śliwki w kuchni? Wachowicz podaje przepisy na ciasta, przekąski i dania ze śliwkami

Szarlotka z "kratką"

Ostatnia propozycja to szarlotka z kratką. Jest nie tylko smaczna, ale dodatkowo atrakcyjnie prezentuje się na paterze.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 120 g masła
  • 1 jajko

Dekoracja:

  • 100 g dżemu morelowego
  • cukier puder

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynków namoczonych w rumie
  • 1 garść prażonych orzechów włoskich

Opis przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. 
  2. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. 
  3. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. 
  4. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. 
  5. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Jabłka obrać i pokroić na kawałki. 
  6. Oprószyć cynamonem. 
  7. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać. 
  8. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. 
  9. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką).  
  10. Rozłożyć nadzienie. 
  11. Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. 
  12. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". 
  13. Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. 
  14. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut. 
  15. Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.

Jak sami widzicie, pomysłów na wykorzystanie jabłek jest bez liku. Nawet szarlotka nie musi być "klasyczna". Dajcie się ponieść swojej kreatywności i zrealizujcie wyżej wymienione przepisy, na pewno nie będziecie zawiedzeni.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: szarlotka | jabłka | ciasta z jabłkami | Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy