Reklama

Reklama

Jabłka zapiekane z serem i żurawiną

Wyśmienity deser na bazie pieczonych jabłek. Odrobina cydru, twarogu i pyszna przekąska gotowa!

Składniki

  • 4 jabłka
  • 150 g chudego twarogu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • garść orzechów laskowych
  • garść żurawiny
  • 100 ml cydru

Składniki na sos

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • cydr, w którym moczyła się żurawina

Przepis pochodzi z 338. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć. Żurawinę namoczyć w cydrze. Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.

Ser rozdrobnić widelcem. Wybić jajko, wlać śmietanę. Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę. Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek. Przykryć odciętymi "kapeluszami“. Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.

Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem. Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

Polsat

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje