Reklama

Reklama

Jabłeczne róże

Jabłka najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa albo... wprost z blachy, zapieczone w cieście.

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 20 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 jabłka z czerwoną skórką
  • 4 łyżeczki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę przesiej. Dodaj sól, cukier puder, masło, żółtko i 2 łyżki soku z cytryny. Posiekaj. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Jabłka pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop je pozostałym sokiem z cytryny. 

2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij z niego 10 kół o śr. ok. 10 cm. Wylep nimi wyłożone papilotkami silikonowe foremki na muffiny. Pośrodku ułóż plasterki jabłek, formując róże. Posyp je cukrem i cynamonem. Piecz 20-25 minut w 180°C.  

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje