Reklama

Iskrzące pączki

Pączki z brokatem na koniec karnawału!

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 2h 10 min

Czas gotowania: 10 min

Składniki:

450 g mąki

1 łyżeczka suchych drożdży

Szczypta soli

275 ml gorącej  wody

Olej z orzechów arachidowych do smażenia

4 łyżeczki dżemu z malin bez pesteczek

Cukier puder

Sposób przygotowania:1. Umieść mąkę w dużej misce. Posyp cukrem i solą i wymieszaj. Posyp pokruszonymi drożdżami. Wymieszaj ręką, dodając stopniowo wodę i olej.

2. Przełóż na blat wysypany mąką i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut. Wysmaruj miskę olejem  i włóż do niej ciasto. Przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość.

Reklama

3. Po tym czasie ugniataj ciasto jeszcze raz, przez ok. 5 minut, aby pozbyć się zbędnego powietrza. Uformuj kulki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

4. Napełnij głęboki garnek olejem do połowy i rozgrzej go. Kiedy olej jest już rozgrzany (sprawdź to wrzucając skórkę od chleba do oleju. Jeśli zabulgocze, a skórka zbrązowieje, jest to dobra temperatura), używając łyżki durszlakowej umieść 2 pączki w garnku.

5. Smaż przez ok. 3-4 minuty. Pamiętaj, aby w ciągu smażenia raz przewrócić je na drugą stronę, aby równo brązowiały. Wyjmij pączki z oleju i odłóż na ręcznik kuchenny, aby odsączyć jego nadmiar. Następnie obtocz w cukrze pudrze. Powtórz, aż wszystkie pączki będą gotowe.

6. Napełnij pączki dżemem, używając okrągłej końcówki. Na koniec posyp je brokatem spożywczym, aby pięknie błyszczały.

W Tłusty Czwartek 12 lutego kanał Polsat Food Network zaprasza na 24 godziny emisji  smakowitych programów. Szczególnie warto zwrócić uwagę na pozycję: ,,Nigella ucztuje" (11:00, 17:00, 21:00), w której z pewnością będzie można znaleźć sporo rozkoszy dla podniebienia i inspiracji na ostatni czwartek karnawału.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy