Przejdź na stronę główną Interia.pl

Indyk pachnący ziołami

Jeżeli chcesz uzyskać wyjątkowy, soczysty smak indyka nie bój się przypraw. Najlepsze są świeże zioła, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. Wrzuć całe gałązki, łącznie z łodyżkami; one dodają potrawom intensywniejszego smaku i aromatu.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 8

Składniki

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • średniej wielkości cebula
  • papryczka chili
  • 2–3 łyżki masła klarowanego
  • 2,5 łyżeczki curry w proszku
  • 1,5 l bulionu mięsnego
  • 500 g papryki czerwonej
  • 300 g porów
  • 150 g
  • mrożonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. 

Reklama

Obraną cebulę siekamy. Umyte czerwone papryki oraz papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Papryki kroimy w kostkę, a papryczkę chili drobno siekamy. Umytego pora kroimy w grube krążki. Groszek przekładamy na sitko, żeby się rozmroził. 

W garnku rozpuszczamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy mięso, doprawiamy pieprzem, curry, papryczką chili, solą i podsmażamy, żeby mięso się podrumieniło. 

Zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po 15 minutach dodajemy paprykę, po 25 minutach por i groszek, delikatnie mieszamy i dalej gotujemy, żeby odparował nadmiar płynu. 4. Curry podajemy z ryżem ugotowanym na sypko oraz sezonowymi surówkami.

Zobacz także:


Dowiedz się więcej na temat: indyk | mieso | zioła | Styl.pl

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje