Przejdź na stronę główną Interia.pl

Indyk nadziewany drobiową wątróbką

Delikatny i chrupiący z pysznym nadzieniem.

Składniki

  • 1 indyk (ok. 2,5 kg)
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • 100 g rodzynek
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • gałązki tymianku oraz rozmarynu
  • 2 cytryny

Umytego indyka natrzyj solą. Wątróbkę oczyść z błonek i drobno posiekaj. Żółtka utrzyj z masłem, dodaj wątróbkę, bułkę tartą, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki oraz rodzynki. Do tak przygotowanego nadzienia dodaj ubitą pianę z białek, wymieszaj.

Reklama

Napełnij indyka farszem (miejsce po wolu, a nie jamę brzuszną jaku kurczaka) i ułóż go w brytfannie grzbietem do spodu. Posmaruj roztopionym masłem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Gdy mięso się zarumieni, skrop je wodą, a potem polewaj wytworzonym podczas pieczenia sosem. Piecz jeszcze około trzech godzin, regularnie podlewając mięso sosem. Na pół godziny przed końcem połóż na mięsie gałązki tymianku i rozmarynu, a do brytfanny wrzuć ćwiartki cytryn. Zlej sos z brytfanny, w razie potrzeby dopraw i podaj oddzielnie w sosjerce. Podawaj gorącego indyka z dodatkiem np. zasmażanych buraczków, ziemniaków lub ryżu i dużej ilości świeżych surówek. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje