Reklama

Indyk faszerowany

Składniki

  • indyk (ok. 2 kg)
  • 30 dag mielonej cielęciny
  • 5 dag wątróbek drobiowych
  • 4 szalotki
  • jabłko
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek koniaku
  • kilka gałązek natki
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła
  • dowolne warzywa

Indyka oczyść, w środku posyp solą i pieprzem, a na zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu, majeranku i drobno posiekanego czosnku. 

Wątróbkę oczyść i pokrój na kawałki. Jabłko, szalotki i natkę drobno posiekaj. Całość wymieszaj z cielęciną. Wlej koniak. Przypraw tymiankiem, solą i pieprzem. Jeżeli nadzienie będzie zbyt suche, dodaj śmietanę.

Indyka nadziej przygotowaną masą. Włóż do brytfanny i polej masłem. Piecz w temp. 175°C przez 2 godz. Co jakiś czas podlewaj tworzącym się sosem.

Reklama

Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sodą


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy