Reklama

Reklama

Indyjskie pierożki

We Włoszech jada się ravioli i tortellini, w Indiach samosy, w Chinach pierożki wonton czy jiaozi. Co je łączy? Fakt, iż wszystkie zawierają nadzienie owinięte wybornym ciastem. To rozkosz dla podniebienia!

Składniki na ciasto

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Składniki na farsz

  • 2 ziemniaki
  • pół puszki zielonego groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw masala
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka łyżek stołowych letniej wody. Po wyrobieniu ciasto odstaw na czas przygotowania nadzienia. 

2. Ugotowane wcześniej w lekko osolonej wodzie ziemniaki przekręć przez maszynkę. Groszek konserwowy ugnieć widelcem i dodaj do ziemniaczanego piure. Do masy wrzuć rozgniecione ząbki czosnku i dwie łyżeczki przyprawy masala. Całość delikatnie wymieszaj.

3. Z wcześniej przygotowanego ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozwałkuj je na placek i przekrój na pół. Sklej ze sobą prosty brzeg, formując stożek. Nałóż odpowiednią ilość nadzienia, a następnie zamknij pierożek, nadając mu kształt trójkąta. Smaż na oleju rozgrzanym do 180°C, do momentu, aż uzyskają złoty kolor (ok. 3 minuty). 

4. Podawaj na ciepło z łagodnym dipem serowym lub pikantnym czosnkowym. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje