Reklama

Reklama

Indycze sznycelki w sosie bolońskim

Makaron spaghetti (z twardej pszenicy durum) gotujemy al dente (musi być jędrny, sprężysty). Potem szybko odcedzamy na durszlaku i od razu łączymy z sosem.

Składniki

  • 20 dag marchewki
  • sól
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • DD40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ok. 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mieszanki suszonych ziół włoskich
  • 1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
  • 40 dag spaghetti
  • 2 sznycle z indyka (po ok.
  • 20 dag każdy)
  • bazylia
  • 1-2 dag smalcu
  • 12,5 dag mozzarelli

Przygotowanie:

Reklama

Marchewki, cebulę i czosnek obrać. Marchewki pokroić w kosteczkę. Cebulę posiekać. Czosnek drobno posiekać, ewentualnie przepuścić przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zrumienić na niej mielone mięso. Dołożyć marchewki, cebulę i czosnek. Wymieszać z koncentratem pomidorowym. Podlać bulionem warzywnym. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dołożyć rozgniecione pomidory z puszki i wsypać mieszankę włoskich ziół. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić mięsny sos 8-10 minut. Mozzarellę odsączyć, pokroić na plasterki.

W tym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Sznycle opłukać, każdy przeciąć na pół. Kawałki mięsa cienko rozbić pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Na patelni rozgrzać smalec. Kłaść kotleciki, smażyć po dwie minuty z każdej strony. Pod koniec poprószyć je solą i pieprzem.

Sznycelki przełożyć do żaroodpornej formy albo na blachę przykrytą pergaminem. Na każdym sznycelku położyć po dwie łyżki mięsnego sosu i przykryć plasterkami mozzarelli. Zapiekać 4-5 minut w mocno rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcję grillowanie.

Ugotowany makaron odcedzić. Pozostały sos wymieszać z makaronem. Serwować jako dodatek do sznycelków. Danie posypać listkami bazylii.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje