Reklama

Idealna pora na czerwone buraki

Jesień i zima to najlepszy czas, by zajadać się burakami. Są wtedy jędrne i pełne substancji odżywczych.

Możemy z nich przyrządzić zupy, sałatki, soki, a nawet nalewki i lody. Do wyboru mamy buraki okrągłe i bardziej słodkie - podłużne. Najlepsze są te osiągające nie więcej niż 8 cm średnicy.

Gotowanie

Buraki zawsze gotuję w skórce, dzięki czemu nie tracą zbyt dużo soku i cennych witamin oraz minerałów. Warzywa gotują się od 1 do 2 godzin, w zależności od wielkości. Żeby skrócić ten czas, wykorzystuję szybkowar. Wtedy buraki gotowe są już po kilkunastu minutach.

Pieczenie

Buraki po upieczeniu mają intensywniejszy smak i aromat niż po ugotowaniu. Nie obieram ich, tylko zawijam w folię aluminiową, dzięki czemu nie tracą soku i koloru. Piekę ok. 2 godzin w 180ºC. Takie buraki są doskonałe do sałatek lub na zupę krem.

Reklama

Zakwaszanie

Ugotowane lub upieczone buraki skrapiam sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Dzięki temu nabierają intensywniejszego koloru.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy