Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Hiszpański chłodnik gazpacho

Gazpacho ma wiele odmian, ale zasada jest jedna: w aksamitnej warzywnej zupie ma coś chrupać. Mogą to być warzywa, migdały itp.

Składniki

  • 60 dag pomidorów
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 1/2 ogórka węża
  • 2 grube kromki chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki
  • oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 gałązka bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Chleb pokroić w małą kostkę. Lekko zrumienić na patelni bez tłuszczu. 

2. Pomidory umyć, jeden odłożyć. Zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą, zdjąć skórkę. Pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę (2 łyżki odłożyć). Czosnek obrać, posiekać. 

3. Grzanki z chleba, pomidory, paprykę, czosnek i oliwę zblendować na gładko. Doprawić solą, pieprzem i octem. Schładzać przez godzinę. Odłożony pomidor i ogórek pokroić w kostkę. Zupę wylać na talerze, posypać pokrojonymi warzywami i bazylią.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje