Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Herbaciane tajemnice

Jak dobrze znamy zasady parzenia herbaty i czy w ogóle wiemy, co tak naprawdę pijemy?

Herbata jest zdrowa

Właściwości zdrowotne herbaty znane są już od wieków. Nie każdą z nich cechuje to samo działanie i nie każda z nich może wspomagać nasze zdrowie, jeśli nie jest odpowiednio zaparzana. A jeśli znając prawidłową technikę parzenia chcemy smakować herbatę i cieszyć się jej dobroczynnym działaniem na nasz organizm, to możemy się spodziewać naprawdę wielu jej zalet.

Reklama

Zielona jest najbardziej znanym środkiem zapobiegającym powstawaniu chorób nowotworowych, walczy z wolnymi rodnikami stąd opóźnia procesy starzenia, doskonale wpływa na pracę układu krążenia, przez co eliminuje wiele jego schorzeń, w tym nawet wyklucza zawały serca, pomaga w wielu schorzeniach przewodu pokarmowego oraz pozwala na oczyszczenie organizmu ze szkodliwych toksyn.

Biała to jedna z najdroższych herbat, która dodatkowo uznawana jest za nektar zatrzymujący młodość. To właśnie biała herbata ma więcej polifenoli niż herbata zielona! Te odpowiedzialne za walkę z wolnymi rodnikami opóźniają efekty starzenia. Poza tymi właściwościami biała herbata to środek silnie pobudzający, który polecany jest w zamian za kawę. Wspomaga koncentracje w okresach dużego wysiłku umysłowego i redukuje napięcia nerwowe. Zawiera spore ilości witaminy C.

Czerwona znana jest ze swojego zbawiennego działania u osób zmagających się ze zrzuceniem zbędnych kilogramów. Jak wykazały badania laboratoryjne poprawia procesy trawienne, oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia pracę wątroby, przyczynia się także do walki z wysokim poziomem szkodliwego cholesterolu. Picie czerwonej herbaty uznawane jest za nieodłączny element diety odchudzającej, która ma przynieść stałe efekty i chronić przed jo-jo.

Czarna de facto jest wytwarzana z herbaty zielonej. Jednak w procesie przetwarzania jest poddawana innej obróbce. Ten rodzaj herbaty, choć jest najbardziej popularny w Polsce nie ma wielu zalet zdrowotnych. Wiele cennych właściwości traci podczas przetwarzania.

Żółta to kolejny rarytas. Jej ceny są bardzo wysokie, choć posiada niewiele właściwości zdrowotnych, to ma najniższą z herbat zawartość teiny.

U nas, jak u Rusków?

W naszej kulturze, także picia herbaty tkwi wiele naleciałości zza wschodniej granicy. Choć najpopularniejsze są w ostatnim czasie herbaty w torebkach, ekspresowe do jednorazowego parzenia, to w wielu domach stosuje się powszechną jeszcze w czasach komunizmu metodę parzenia w czajniczku "na zapas". Zaparzana w nim herbata służy jako koncentrat do rozcieńczania. Taki właśnie sposób parzenia herbaty królował i króluje na wschodzie. Jednak względem zdrowia wiele pozostawia do życzenia.

Zaparzenie herbaty i pozostawienie jej na dzień, dwa do codziennego spożycia, może zagrażać naszemu zdrowiu. Badania naukowe wykazały, że w długi czas moczenia listków herbaty w wodzie może mieć nawet działanie rakotwórcze. Jak w takim razie parzyć? Krótko (najlepiej w granicach kilku minut) w zależności od rodzaju herbaty. Zawsze powinniśmy się kierować informacją zawartą na opakowaniu z herbatą i do niej dostosowywać.

Zasady, które warto znać

Woda nie bez znaczenia

Najdostojniejszy smak możemy wydobyć z herbaty tylko wtedy, gdy do jej parzenia użyjemy najlepszej w tym celu wody. Jakiej? Źródlanej lub mineralnej niegazowanej. Niestety woda płynąca z naszych kranów nie jest najlepszej jakości. Jej obróbka chemiczna powoduje, że nie nadaje się do sporządzania naparu z herbat.

W czym parzyć?

Najlepszym naczyniem na parzenie herbaty jest zwyczajny czajniczek. Warto jednak zwrócić uwagę, aby nie był wytworzony z materiału ceramicznego lub z plastiku, wtedy herbata traci na swoim smaku.

Jak parzyć?

Herbatę zalewa się gorącą wodą i pozostawia pod przykryciem na kilka minut (najbezpieczniej 6-7 minut). Po tym czasie z listków herbaty wytwarzają się cenne polifenole. Najlepiej herbatę jest parzyć na bieżąco. W przypadku niektórych gatunków liście można zaparzać kilkakrotnie. Parzenie na zapas i trzymanie listków herbaty w wodzie dłużej nie jest wskazane, może z dobroczynnie działającego napoju, uczynić szkodliwy środek.

Słodzić czy nie?

Słodzenie herbaty może uchodzić niekiedy za rodzaj występku. Wszystkie zalety tego magicznego napoju tracą po posłodzeniu na swoim znaczeniu. Musimy, zatem sami zdecydować, co chcemy poczuć pijąc herbatę - prawdziwy smak naparu czy smak słodkawego napoju?

Czy wiedziałeś, że ...

Herbata jest stosowana w kosmetyce - jest składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry, ale także i włosów. Wzmacnia włosy, pomaga w walce z łupieżem, a nawet dodaje się ją do środków koloryzujących włosy.

Herbata pokazuje przyszłość - ułożenie listków herbacianych z filiżance po wypiciu porannej herbatki może wskazywać na to czy dzień będzie udany.

Uprawiana jest nie tylko w Indiach i Chinach - Indie oraz Chiny wtórują w uprawie herbaty. Ale nie tylko tam, można zobaczyć herbaciane pola. Krzew drzewa herbacianego jest uprawiany także na Sri Lance, skąd pochodzą znane herbaty cejlońskie. Herbaty Rooibos pochodzą z Afryki, a Yerba Mate z Ameryki Południowej. W Indiach w uprawie herbaty wtóruje prowincja Asam.

Drzewo herbaciane może rosnąc nawet 150 lat - przeciętnie drzewo herbaciane żyje 50 lat, ale znanych jest wiele przypadków, kiedy wiek sięga nawet 150 lat. Zwłaszcza w Indiach. Co ciekawe podczas zbiorów herbaty zrywa się tylko najwyższe listki z krzewu.

Na jakość herbaty wpływa wysokość nad poziomem morza - choć na jakość herbaty znaczny wpływ ma gleba, poziom wilgoci i temperatura powietrza, nie bez znaczenia jest także wysokość, na jakiej znajduje się uprawa. Ponoć najlepsze herbaty to, te, które były zbierane z pól na wysokości powyżej 1200 m. n. p. m. Maksymalna wysokość uprawy to 2500 m. n. p. m.

Herbata musi być przechowywana w hermetycznych pojemnikach. Istotne jest to, aby nawet po zakupie herbaty w papierowym opakowaniu przechowywać ją w szczelnym i zamkniętym. Nie może być układana obok aromatycznych przypraw.

Dodatki do herbat nie są wskazane. Jednak, jeśli już ktoś się uprze i smakuje w herbacie z dodatkiem mleka, to może je łączyć najlepiej z herbatą czarną. Cytryna, choć najlepsza jest do herbat chińskich, może zepsuć ich aromatyczny smak.

Więcej w serwisie:
Pij na zdrowie zieloną herbatę
Pascal zgłębia tajniki parzenia czarnej herbaty (wideo)

Dowiedz się więcej na temat: herbata | zdrowie | zaleta | filiżanka

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje