Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Hamburgery z sosem serowym

Składniki

  • 600 g mielonej wołowiny (np. antrykotu)
  • 4 bułki do burgerów
  • 2 duże pomidory
  • 2 korniszony
  • 1 czerwona cebula
  • 4 liście sałaty

Składniki na sos serowy

  • 200 g sera typu feta
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • Dodatkowo
  • sól
  • młotkowany czarny pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy lub ketchupu

1. Wołowinę wyrabiaj przez kilka minut i uformuj cztery jednakowej wielkości burgery (mięso powinno być dość luźne).

Reklama

2. Przygotuj sos serowy: wymieszaj w misce ser typu feta, śmietanę i oliwę z oliwek. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.

3. Ułóż burgery na rozgrzanym ruszcie. Grilluj po około 2 minuty z każdej strony (im dłużej będziesz grillował, tym bardziej Aby kotlety do hamburgerów były smaczne, kupcie dobrej jakości wołowinę. Nie dodawajcie niczego do mięsa. Uformujcie z nich luźne kotlety, a grillując, pilnujcie czasu, aby nie wysuszyć mięsa.  Gdy burgery będą gotowe, oprósz je solą i pieprzem. Na ruszcie podpiecz przekrojone na pół bułki.

4. Umyj i starannie osusz liście sałaty oraz pomidory. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój na plasterki korniszony i pomidory.

5. Dolną połówkę bułek posmaruj sosem serowym. Ułóż na nim burgery i sałatę. Posmaruj ją odrobiną majonezu i ułóż pomidory, cebulę i ogórki. Wierzchnią część bułki posmaruj musztardą lub ketchupem. Przykryj nią burgera.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje