Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Hamburgery renifery

Składniki

  • 6 bułek hamburgerowych
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki wody
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 6 listków sałaty
  • 2-3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • olej
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • 4-5 kulek mozzarelli mini
  • 3 oliwki
  • precelki
  • sól
  • pieprz
  • Przygotowanie: 1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj wystudzoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, sos sojowy, oregano i wodę. Wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentu
  • alnie solą. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa okrągłe kotlety (ich średnice dopasuj do wielkości bułki, pamiętając że w trakcie smażenia trochę się skurczą). Smaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni lub na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, aż się przyrumienią. 2. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Na rozkrojonej bułce połóż listek sałaty, 2 plasterki pomidora, czerwoną cebulę, hamburger oraz plaster sera żółtego. Z plasterków mozzarelli i oliwek zrób oczy, z przekrojonych pomidorków nosy a z precelków uszy.

1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Do miski włóż mięso, dodaj wystudzoną cebulę, przeciśnięty czosnek, jajko, sos sojowy, oregano i wodę. Wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wilgotnymi dłońmi  uformuj z mięsa okrągłe kotlety (ich średnice dopasuj do wielkości bułki, pamiętając że w trakcie smażenia trochę się skurczą). Smaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni lub na mocno rozgrzanym oleju z obu stron,  aż się przyrumienią.

Reklama

2. Czerwoną cebulę pokrój w piórka. Na rozkrojonej bułce połóż listek sałaty, 2 plasterki pomidora, czerwoną cebulę, hamburger oraz plaster sera żółtego.  Z plasterków mozzarelli i oliwek zrób oczy, z przekrojonych pomidorków nosy a z precelków uszy.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje