Przejdź na stronę główną Interia.pl

Halibut z ryżem i sałatką

Składniki

  • 4 dzwonka halibuta (lub innej morskiej ryby)
  • 2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 pęczek kolendry
  • sól
  • olej

Składniki dodatkowe

  • 2 woreczki ryżu
  • duża szczypta kurkumy
  • dwie garści sałaty
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula

Przygotowanie:
1. Posiekaj czosnek, papryczkę chili i kolendrę. Ziarna gorczycy rozetrzyj na pył w moździerzu. Wszystkie składniki połącz z syropem klonowym, sosem Worcestershire, oliwą, mielonym kminem oraz szczyptą soli. 

2. W marynacie obtocz rybę. Odstaw na 15 minut. Rozgrzej na patelni olej i usmaż rybę (po ok. 5-7 minut z każdej strony). 

3. Ugotuj ryż z dodatkiem kurkumy. Umyj warzywa. Porwij sałatę, pomidorki przekrój na pół, cebulę posiekaj. Podawaj gorącą rybę z ryżem i sałatą.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje