Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz z wołowiną i ciemnym piwem

Podajmy z porcją makaronu np. tagliatelle lub penne.

Czas przyrządzenia: 2h
Składniki dla: 6

Składniki

  • 750 g łopatki wołowej
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • liść laurowy
  • łyżeczka pasty pomidorowej
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 150 g pieczarek
  • sól i pieprz
  • 100 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • chili

Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w półplastry, a czosnek siekamy.

Reklama

Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w grubą kostkę.

Na rozgrzanym w garnku maśle smażymy, mieszając, kawałki mięsa. Dodajemy cebulę, czosnek, liść laurowy, doprawiamy kminkiem, pieprzem, chili, pastą pomidorową oraz solą. Wlewamy piwo, 500 ml wody, mieszamy i dusimy 70 minut na wolnym ogniu, żeby odparowała część płynu.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy w niezbyt cienkie plastry i dodajemy do gulaszu. Dusimy jeszcze 30 minut. Na koniec hartujemy śmietanę gorącym sosem, wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy jeszcze 3 minuty, żeby sos zgęstniał.

Opłukaną wodą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Posypujemy nią porcje gulaszu.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje