Reklama

Reklama

Gulasz z piwem i kawą

Składniki

  • 50 dag mięsa wołowego na gulasz
  • 50 dag mielonej wołowiny
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka mocnego naparu kawy
  • 1 butelka (0,3 l) ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 puszki pomidorów
  • 16 cienkich kromek razowego chleba
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier, oregano

Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę, czosnek, paprykę, marchew, oczyścić, pokroić w kostkę. Papryczkę chili posiekać.

Mięso w kawałkach zrumienić na oleju. Przełożyć do miski. Włożyć mięso mielone, mocno podsmażyć, przełożyć. Na patelni krótko podsmażyć cebulę, czosnek, chili, paprykę i marchew, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i oregano. Przełożyć do dużego garnka, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, zagotować. Wlać bulion, piwo, kawę, dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. 

Kromki chleba obsmażyć na oliwie z oliwek. Natkę pietruszki opłukać, drobno pokroić.

Fasolę odcedzić, dodać do gulaszu. Doprawić, posypać natką. Podawać gorący z obsmażonym chlebem.

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje