Reklama

Gulasz z papryką

Danie bardziej pożywne, gdy dodasz odcedzoną białą fasolkę z puszki. Jeśli lubisz gęste gulasze, możesz dodać marchew startą na tarce o drobnych oczkach.

Składniki

  • 40 dag wędzonej kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • sól, papryka słodka i ostra, majeranek

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić. Kiełbasę pokroić w plasterki. W rondlu mocno rozgrzać olej, włożyć kiełbasę, zrumienić, przełożyć na talerz. 

2. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, następnie dołożyć paprykę, smażyć razem dwie minuty. Dodać koncentrat i pokrojone pomidory z puszki. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, dusić na małym ogniu pięć minut, doprawić na ostro. 

3. Do warzyw dodać usmażoną kiełbasę, dusić razem trzy minuty. Natkę pietruszki opłukać, drobno posiekać. Porcje gulaszu nakładać na ogrzane talerze, posypać posiekaną zieleniną. Podawać z chlebem albo ugotowanym makaronem.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy