Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz z mięsem i pieczarkami

Dania z jednego garnka to świetny pomysł na szybkie, pożywne i pyszne obiady lub kolacje.

Składniki

  • 1,2 kg mięsa, np. wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 700 g pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500-700 ml bulionu
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 2 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso pokrój w paski o grubości ok. 1 cm. Oprósz mąką. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki umyj, pokrój w plasterki. Ogórki przekrój na pół a następnie pokrój w plasterki. 

2. Do garnka wlej bulion. Dodaj listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu. Zagotuj. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć mięso i smaż, aż się zrumieni. Przełóż do garnka z bulionem. Na pozostałym maśle zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż, aż odparuje cały płyn. Przełóż do garnka. Dodaj wino oraz musztardę, wymieszaj. 

3. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 50 min. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz ogórki. Gotuj 10 minut. Wlej śmietankę i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje