Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz z łososia i białej kapusty

W rybnej postaci smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

  • 500 g filetów z łososia
  • 750 g kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • olej
  • 50 g mąki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • cebula
  • 2 łyżki
  • ostrej pasty paprykowej
  • 30 g masła
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • koper

1. Łososia płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Z cytryny wyciskamy sok i polewamy rybę, odstawiamy na kilka minut. 

2. Kapustę szatkujemy. Umyte papryki przekrawamy na pół i, po usunięciu pestek, kroimy w kostkę. 

3. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy kapustę, paprykę, pastę paprykową, doprawiamy pieprzem oraz solą, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy na wolnym ogniu, żeby warzywa zmiękły. 20 g mąki łączymy z kilkoma łyżkami bulionu, mieszamy i dodajemy do warzyw. 

4. Na patelni rozgrzewamy masło. Kawałki łososia solimy i obtaczamy w pozostałej mące, smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy do gulaszu, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem i od razu podajemy w garnku lub dzielimy na porcje.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje