Reklama

Reklama

Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym

Aromatyczny, sycący gulasz z kurczaka będzie świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 czerwone papryki
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • litr bulionu drobiowego
  • puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 3 liście laurowe
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szklanka ryżu
  • szklanka rozmrożonego zielonego groszku
  • szklanka oliwek
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania:

Kurczaka oczyszczamy i kroimy na 3 cm kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 30 minut. Mięso rumienimy na oleju przez 3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz. Posiekaną cebulę i czosnek smażymy przez 3 minuty. Na patelnię dodajemy paprykę pokrojoną w paski, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy koncentrat i pomidory krojone, gotujemy około 3 minut. Dodajemy bulion z kurczaka, liście laurowe, nieugotowany ryż, pół łyżeczki cynamonu i obsmażonego kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Danie łączymy z groszkiem i oliwkami. Posypujemy kolendrą przed podaniem. Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje