Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz z kiszoną kapustą

Do gulaszu najlepiej dodać kiełbasę wędzoną. Kiszoną kapustę zawsze należy wypłukać pod bieżącą wodą, by nie była za kwaśna i pokroić.

Czas przyrządzenia: 90 minut
Składniki dla: 7

Składniki

  • 75 dag karkówki
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 80 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz, liście laurowe, oregano, cukier, słodka papryka, kminek
  • 3 gałązki świeżego majeranku do dekoracji

Mięso umyć, oczyścić z żył i resztek kości, pokroić w kostkę, kiełbasę w grube plastry.

Reklama

Mięso zrumienić na oleju, dodać kiełbasę, pokrojone papryki i cebulę, 2 liście laurowe, łyżkę oregano i paprykę. Przesmażyć krótko.

Dodać kapustę i zalać bulionem. Dusić 75 min. Doprawić solą, pieprzem, kminkiem. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, dodać 40 minut przed końcem gotowania. Na koniec dodać przecier i ew. cukier. Podawać ze śmietaną, udekorowany majerankiem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje