Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz z kapustą i miniklopsami

To pyszne danie, które zagości na twoim stole.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 400 g kapusty włoskiej
  • pół kilo ziemniaków
  • 2–3 średniej wielkości marchewki
  • 2 kromki białego chleba
  • 300 g mięsa mielonego wołowo--wieprzowego
  • łyżeczka musztardy
  • żółtko
  • sól, pieprz, kminek
  • olej rzepakowy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 gałązki świeżego lubczyku

Sposób przygotowania:

1. Z umytej kapusty usuwamy głąb, a liście grubo siekamy. Obrane i opłukane ziemniaki oraz marchewki kroimy w kostkę. Kromki chleba namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy. Umyty lubczyk w miarę drobno siekamy. 

2. W garnku rozgrzewamy trzy łyżki oleju, przekładamy kapustę, ziemniaki i marchewkę, podsmażamy przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą kminku i gotujemy około 25 minut na wolnym ogniu. 

3. Do mięsa mielonego dodajemy namoczony chleb, żółtko, musztardę, posiekany lubczyk, doprawiamy pieprzem, solą, odrobiną kminku i wyrabiamy. Z powstałej masy formujemy nieduże klopsiki. Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju i smażymy pulpeciki na jasnozłoty kolor. Przekładamy do gulaszu i dusimy jeszcze przez dwie lub trzy minuty. Podajemy z chlebem. 

Zobacz także:

Reklama


Dowiedz się więcej na temat: gulasz | kapusta | klopsy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje