Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gulasz z dynią. Kociołek witamin

Spożywanie dyni jest zalecane przez lekarzy. Okazuje się, że zimniejsza ryzyko powstawania wielu chorób: raka płuc, raka jelita grubego, czy raka piersi.

Składniki

  • 50 dag wołowiny
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki słodko- kwaśnego sosu chili
  • żółtko
  • czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • 40 dag miąższu dyni
  • czerwona papryka
  • garść czosnku niedźwiedziego
  • łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżki sezamu

Przygotowanie

Mięso pokrój w paski i włóż do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sos chili i żółtko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki. Kawałki dyni gotuj we wrzącej, posolonej wodzie przez osiem minut. 

Wyjmij i odcedź na sitku. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę, papryczki chili, paprykę i dynię. 

Wyjmij warzywa i wrzuć mięso. Całość podsmaż i ponownie dodaj warzywa, a także czosnek niedźwiedzi i nasiona sezamu. l Danie możesz podać z ugotowaną na sypko kaszą bulgur.

Zobacz także: 

Dowiedz się więcej na temat: dynia | Styl.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje