Reklama

Reklama

Gulasz z czerwoną soczewicą i indykiem

Gulasz nie jest skomplikowany w przygotowaniu, a smakuje bardzo dobrze.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 nieduże pory
  • 300 g fileta z indyka
  • półtora litra bulionu warzywnego
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 150 g orzechów nerkowca
  • sól, pieprz
  • 4 plastry ananasa
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

1. Umyte pory przekrawamy na pół i kroimy w półplastry, a ananasa w kostkę. Filet z indyka krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze, w miarę równe kawałki. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu podprażamy orzechy nerkowca na jasnozłoty kolor uważając, żeby się nie przypaliły. Przekładamy na pergamin, aby ostygły. 

2. W garnku rozgrzewamy olej sezamowy, przekładamy soczewicę i pory, smażymy cztery minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ananasa, kawałki indyka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 10-12 minut na wolnym ogniu, aż soczewica i mięso będą miękkie.

3. Pod koniec gotowania wrzucamy kiełki fasoli mung, podprażone orzechy, doprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym i dusimy jeszcze trzy minuty, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z podpłomykami lub ryżem. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: gulasz | soczewica | indyk

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje