Reklama

Reklama

Gulasz wołowy

Gdy na dworze ziąb, warto postawić na potrawy, które dostarczają dużo energii.

Składniki

  • 1,20 kg wołowiny (np. karkówki lub mostka)
  • 250 g szalotek
  • 250 g marchewki
  • 300 g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 6 łodyżek tymianku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • szklanka mąki
  • 1/2 l wytrawnego czerwonego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • woda
  • olej
  • bagietka lub inne pieczywo
  • 2 jajka
  • 1 pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

Obierz szalotki. Umyj i obierz marchew, pokrój ją w dość grube plastry. Obierz pieczarki i pokrój na połówki lub w ćwiartki. Umyj i osusz tymianek. Oberwij delikatnie listki.

Umyj, osusz i pokrój mięso w niedużą kostkę. Oprósz je mąką i wrzuć na rozgrzany olej w rondlu. Obsmaż z każdej strony na brązowo, około 10 minut. Dodaj szalotki, pieczarki i marchew. Smaż jeszcze około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj pastę pomidorową, wymieszaj. Wlej czerwone wino, bulion i zmniejsz ogień. Wrzuć liście laurowe, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj tymianek. Duś na małym ogniu około półtorej godziny, aż mięso będzie miękkie.

Z mąki, jajek i ewentualnie odrobiny wody zrób kluski. Zagotuj wodę, posól i na wrzątek nakładaj dużą łyżką partiami ciasto, formując kluski. Przelej kluski na durszlaku zimną wodą. Dodaj do gulaszu.

Podawaj potrawę posypaną natką pietruszki razem ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje