Reklama

Reklama

Gulasz po hiszpańsku

Rozgrzewający, aromatyczny gulasz z wołowiną.

Składniki

  • 60 dag mięsa wołowego gulaszowego
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży pomidor
  • 1 marchew
  • 5 ziemniaków
  • 1 kieliszek wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną na kawałki paprykę. Po 5 min dodać pokrojone pomidor i marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

2. Mięso pokroić w niedużą kostkę, wrzucić do smażących się warzyw, zrumienić. 

3. Wlać wino, dodać sól, pieprz, liście laurowe i posiekaną natkę. 

4. Gdy wino częściowo odparuje, zalać potrawę wodą, tak aby przykryła wszystkie składniki. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 60 minut). 

5. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dość duże kawałki. Wrzucić do gulaszu, gdy mięso będzie miękkie, gotować jeszcze około 20 minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje