Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grzybowe chlebki z ziołami w puszce...

...podawane z serkiem kremowym z czosnkiem i dymką. Według Siby Mtongany.

Czas przygotowania: 10 minut

Reklama

Czas gotowania: 35 minut

Porcja na 2 chlebki w puszce

 Składniki:

2 czyste i puste puszki o pojemności 400g do pieczenia

30ml masła

1/2 cebuli, posiekanej

2 ząbki czosnku, zgniecione

1 zielona papryka, pokrojona, bez nasion

3 duże pieczarki portobello (120 g)

35g kopru włoskiego, bez łodyg, posiekanego

35g pietruszki, posiekanej

20ml sosu sojowego Kikkoman do przyprawienia

Podawać z:

Serek kremowy z dymką i kurczakiem z warzywami w bekonie

Chleb

250ml (150g) mąki z proszkiem do pieczenia

250ml (150g) brązowej mąki chlebowej

Pół łyżeczki proszku do pieczenia

7ml soli

125ml zimnego piwa lub wody sodowej

Podgrzać piekarnik do 180˚C i delikatnie nasmarować tłuszczem dwie puszki. Podgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę i czosnek przez 2 minuty.

Dodać grzyby i smażyć przez kolejne 2-3 minuty, następnie na minutę dodać paprykę i przyprawić sosem sojowym. Zdjąć z ognia, wmieszać zioła i schłodzić.

W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, wsyp powoli mąkę chlebową.

Dobrze wymieszaj i zrób stożek z wgłębieniem w środku. Nałóż mieszankę ziołową do wgłębienia, wlej tam piwo i wymieszaj drewnianą łyżką.

Teraz delikatnie zagniataj, aż zioła wymieszają się z suchymi składnikami i powstanie ciasto.

Podziel na dwie porcje i włóż po kawałku do przygotowanych puszek. Wstaw puszki na tackę do pieczenia i piecz przez 30-35 minut.

Rada:

Wstaw tackę do pieczenia w dolnej części piekarnika aby puszki nie były zbyt blisko górnej ścianki.

Serek kremowy z dymką i czosnkiem

Wymieszaj opakowanie zwykłego serka kremowego z ½ łyżeczki cebuli w proszku, 30ml drobno posiekanych ząbków czosnku, 1 posiekaną cebulką dymką, 5ml świeżego soku z cytryny oraz szczyptą soli. Nałóż do niewielkiej miseczki i podawaj zamiast masła.

Siba Mtongana

Siba, młoda i dynamiczna entuzjastka jedzenia wniosła styl i charyzmę do południowo-afrykańskiej telewizji.
W 2013 roku jej pierwszy program z Food Network, Przy stole Siby, pojawił się w ponad 90 krajach w Ameryce Północnej, Europie, Środkowym Wschodzie i Afryce. Po tym sukcesie Siba otrzymała propozycję prowadzenia nowych programów Przy stole Siby i Szybkie uczty Siby. Jest jurorką popularnego teleturnieju kulinarnego Posiekani: Południowa Afryka.

 Siba studiowała nauki kulinarne oraz żywienie. Specjalizuje się w opracowywaniu przepisów, dziennikarstwie kulinarnym oraz stylizacji kulinarnej. Jest trzykrotną laureatką prestiżowej nagrody Galliova za osiągnięcia
w dziennikarstwie oraz zaangażowanie w życiu kulinarnym Afryki Południowej. Obok innych zajęć, Siba tworzy suplementy żywieniowe lub broszury dla klientów, jest jurorem imprez kulinarnych, prowadzi warsztaty kulinarne, przemawia na różnego rodzaju eventach w całym kraju, prowadzi programy telewizyjne oraz radiowe i co najważniejsze motywuje młodych ludzi. Jest również inspiracją dla studentów kierunków kulinarnych, pokazując możliwości rozwoju kariery w tej branży. Siba działa charytatywnie w organizacji Foodbank South Africa, która zwalcza głód i niedożywienie oraz współpracuje z innymi projektami pomagając osobom chorującym na HIV/AIDS. W 2014 roku Oprah Winfrey umieściła Sibę na swojej prestiżowej O’s Power List - honorującej kobiety z Afryki, które swoją postawą stanowią inspirację dla innych kobiet dążących do spełnienia samych siebie.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje