Reklama

Gruzińskie chinkali

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Wysyp na stolnicę niemal całą mąkę. Zrób dołek i wlej 2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz wsyp łyżeczkę soli. Zagnieć elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkuj.

Obierz i posiekaj cebule. Podsmaż je na łyżce oleju. Przełóż do miski. Dodaj mięso, 2 łyżki natki, sól, pieprz i kolendrę. Wlej bulion i dokładnie wszystko wymieszaj.

Z ciasta wytnij, używając dużej szklanki, koła o grubości ok. 2 mm.

Na każde nałóż porcję farszu. Zawijaj pieróg na kształt sakiewki, robiąc zakładki. Z górnej części ciasta zrób czubek.

Reklama

Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć partiami pierożki, zmniejsz gaz i gotuj 10-15 minut. Posyp natką. Możesz podać np. z jogurtem naturalnym.

Przygotowanie:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy