Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gruszkowa fantazja

Polecamy wyjątkowy przepis na pyszny deser.


Składniki na 12 porcji

  • 500 g maku sz
  • szklanka śmietanki 30-proc.
  • cukier
  • waniliowy
  • 250 g mąki
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • ● 120 g masła ● 750 g gruszek ● sok z całej cytryny
  • ● 2 łyżki kaszy manny ● szczypta soli

Reklama

1. Mak zalewamy wodą, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając. Zostawiamy do przestudzenia.

2. Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy 100 g cukru, szczyptę soli, jajko, łyżkę zimnej wody i szybko zagniatamy na jednolite ciasto.

Wykładamy nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej mąką prostokątnej blachy. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.

3. Gruszki obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je od góry w kilku miejscach i skrapiamy sokiem z cytryny.

4. Pozostałe jajka ucieramy na puch z resztą cukru, łączymy z przestudzonym makiem i kaszą manną, mieszamy. Masę przekładamy do blachy i dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta.

Układamy gruszki, lekko dociskając, aby owoce do połowy zanurzyły się w masie. Pieczemy w nagrzanym do 200ºC piekarniku ok. 45 minut.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto gruszkowe z imbirem

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje