Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gruszki w syropie

Wyśmienity dodatek do mięs. Gruszki gotujesz przez kilka minut, a efekt zaskoczy każdego smakosza.

Składniki

  • 2 kg małych gruszek
  • 2 szklanki wody
  • pół szklanki octu
  • szklanka cukru
  • goździki
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Gruszki umyj i pokrój. Polej je sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor. 

W tym czasie zagotuj wodę z cukrem i octem, na wrzątek wrzuć owoce. 

Gotuj je ok. 4 minut i odstaw do przestudzenia. 

Gdy wystygną, przełóż gruszki do wyparzonych słoików (nakrętki też się wyparza) i zalej zalewą. 

Wrzuć kilka goździków i dokładnie zakręć słoiki. Pasteryzuj je przez kilka minut.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje