Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gruszki w cieście keksowym

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • 4 gruszki podobnej wielkości
  • garść bułki tarte

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj je przez chwilę tak, aby powstała sztywna piana. W czasie miksowania stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka.

Następnie wlej olej, dosyp mąkę, sodę oraz kakao. Wszystko zmiksuj.

Gruszki porządnie umyj w ciepłej wodzie. Osusz je na papierowym ręczniku. Nie obieraj ze skórki, nie obcinaj ogonków. Każdą, trzymając pionowo, przekrój na pół.

Reklama

Formę na keks wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Od razu wlej do niej ciasto.

Ostrożnie powkładaj w ciasto połówki gruszek, zachowując równe odstępy.

Piecz 35 minut  w temperaturze 180°C. Potem wystudź, wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Zobacz również:


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje