Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką

Przepis Pawła Małeckiego - mistrza cukiernictwa.

Porcji: 8. Czas przygotowania: 60 minut.

Składniki:

Reklama

Karmelizowane gruszki:
- 1 kg gruszek (twardych), pokrojonych w cząstki
- sok z cytryny
- 100 g cukru
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 100 g suszonych żurawin

Owsiana kruszonka:
- 250 g mąki pszennej typu 650
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 50 g płatków owsianych
- 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dekoracja:
- suszone żurawiny

Dodatki:
- bita śmietana
- lody waniliowe

Karmelizowane gruszki

Gruszki kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Na suchej patelni lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor.

Następnie do naczynia z karmelizowanym cukrem wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny.

Gruszki karmelizujemy około 3-5 minut, co chwila mieszając.

Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego, np. od tarty. Gruszki rozkładamy równomiernie, wypełniając całe dno naczynia.

Do sosu, który pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, dodajemy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Gruszki posypujemy żurawinami.

Owsiana kruszonka

Do miski wkładamy część mąki, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą następnie równomiernie rozsypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185° st. C (termoobieg) lub 195-205 st. C (bez termoobiegu) na 30-35 minut.

Upieczone ciasto możemy udekorować cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami. Podajemy na ciepło.

Dodatki

Można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" autorstwa mistrza cukiernictwa Pawła Małeckiego. Książkę można zdobyć w promocji, robiąc zakupy w Lidlu.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje