Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gruszka z serem kozim

Miód dodany do potraw, cudownie wydobywa smak dania i nadaje mu niepowtarzalną, słodką bądź korzenną nutę. Wypróbuj nasze przepis na wyjątkową przystawkę!

Składniki

  • 4 gruszki
  • 15 dag sera koziego
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag szpinaku

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Gruszki umyj pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Przetnij w poprzek na trzy części. Usuń pestki i wydrąż z nich trochę miąższu. 

2. W osobnym naczyniu wymieszaj liście szpinaku, posiekane orzechy, rozdrobniony kozi ser, miód i wydrążony miąższ z gruszki. Gotowe nadzienie nałóż na spód owoców. Przykryj środkową częścią i ułóż kolejną warstwę nadzienia. Na górę połóż ostatnią, górną częścią i zepnij wykałaczką. 

3. Tak przygotowane danie umieść w brytfannie i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10 minut w temperaturze do 180°C. Gruszka najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Możesz ją podawać posypaną cynamonem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje