Reklama

Reklama

Gruszka w pysznym cieście keksowym

Soczyste owoce w aromatycznym cieście zaskoczą fantastycznym smakiem.

Składniki na ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól
  • cukier puder do posypania

Składniki dodatkowe

  • 4 gruszki podobnej wielkości
  • garść bułki tartej

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj je przez chwilę tak, aby powstała sztywna piana. 

2. W czasie miksowania stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka. l Następnie wlej olej, dosyp mąkę, sodę oraz kakao. Wszystko dokładnie zmiksuj. 

3. Gruszki porządnie umyj w ciepłej wodzie. Osusz je na papierowym ręczniku. Nie obieraj ze skórki, nie obcinaj ogonków. Każdą, trzymając pionowo, przekrój na pół. l Formę na keks wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Od razu wlej do niej ciasto. 

4. Ostrożnie powkładaj w ciasto połówki gruszek, zachowując równe odstępy.  Piecz 35 minut w temperaturze 180°C. Potem wystudź, wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje