Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gruszka w cieście

Po wyjęciu z piekarnika po domu rozniesie się niezapomniany zapach.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki cukru
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • 4 gruszki
  • masło
  • garść bułki tartej

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek. Białka przełóż do miski, dodaj szczyptę soli i miksuj je przez chwilę tak, aby powstała sztywna piana. 

W czasie miksowania stopniowo dosypuj cukier i dodawaj żółtka. 

Następnie wlej olej, dosyp mąkę oraz sodę. Wszystko zmiksuj. 

Gruszki porządnie umyj w ciepłej wodzie. Osusz je na papierowym ręczniku. Nie obieraj ze skórki, nie obcinaj ogonków. Każdą, trzymając pionowo, przekrój na pół.

Formę na keks wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Od razu wlej do niej ciasto i ostrożnie powkładaj połówki gruszek, zachowując równe odstępy.

Piecz 35 minut w temp. 180°C. Wystudź, wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: gruszka | gruszki | ciasto | ciasto z gruszką | ciasto z gruszkami

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje