Reklama

Reklama

Grochówka na żeberkach

Składniki

  • 1 szklanka połówek grochu namoczonych wcześniej
  • 300 g wieprzowych żeberek
  • 1 pętko chudej kiełbasy
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 mały por
  • sól i pieprz
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • olej

Przygotowanie:

Reklama

1. Umyj żeberka. Zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj około 40 minut na średnim ogniu, zbierając pianę
2. Przepłucz na sicie groch i usuń zepsute ziarna. Przełóż go do garnka.
3. Obierz włoszczyznę. Marchew, seler i pietruszkę pokrój w kostkę i dodaj do grochu. Por dokładnie oczyść i włóż do garnka w całości.
4. Po pięciu minutach dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj wszystko na małym ogniu do miękkości.
5. Na 1 łyżce oleju podsmaż pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodaj do zupy.
6. Dopraw grochówkę do smaku przyprawami.
7. Wyjmij żeberka. Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki. Włóż je z powrotem do garnka. Rozlej zupę do miseczek.

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje