Reklama

Grissini z szynką parmeńską

Przepis na wspaniałą i szybką przystawkę.

Składniki

  • 24 plasterki szynki parmeńskiej
  • 35 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 białko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mały słoik oliwek
  • kilka listków natki pietruszki

Składniki na posypkę

  • kminek
  • sezam
  • mak
  • rozmaryn
  • parmezan
  • sól gruboziarnista itp.

125 dag mąki wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wlać wodę, oliwę, wyrobić, by składniki się połączyły. Przykryć ścierką i odstawić na 4 godziny. 

Dodać sól, resztę mąki, wyrobić sprężyste ciasto. 

Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować dość grube paluszki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, posmarować białkiem, posypać dodatkami, odstawić na 10 minut. Piec w temp. 200°C ok. 10 min. 

Każdy paluszek owinąć do połowy plasterkiem szynki. Ułożyć na półmisku. Udekorować natką, obok podać oliwki.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy