Reklama

Grillowany ser halloumi na sałatce ze szpinaku

Składniki

  • 50 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 125 g młodego szpinaku
  • 500 g moreli
  • sól
  • pieprz
  • 3 opakowania (250 g) sera halloumi
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 6 gałązek kolendry
  • 6 łyżek gotowego sosu chili

Przygotowanie:

Orzechy grubo posiekaj. Sok cytrynowy wymieszaj z miodem, przypraw pieprzem i solą. Cienkim strumieniem dolewaj olej sezamowy. Ubij trzepaczką sos winegret. Wymieszaj go z orzeszkami.

Morele pozbaw pestek, pokrój na cząstki. Ser przekrój w poprzek na plastry i skrop oliwą. Ułóż na rozgrzanym grillu. Piecz 6-8 minut, od czasu do czasu obracając.

Kolendrę opłucz, oderwij listki od gałązek. Szpinak wymieszaj z morelami. Polej orzechowym winegretem, przemieszaj. Usmażony ser posmaruj sosem chili. Ułóż na sałatce. Posyp listkami kolendry.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy