Reklama

Grillowany kurczak z pieczonym burakiem i pietruszką

W zdrowej kuchni detoksykacyjnej trzeba dbać o właściwe proporcje i odpowiednie połączenie składników, tak by ułatwić trawienie i przyswajanie pokarmu.

Połączenie zasadowych buraków i natki pietruszki ze sporą dawką białka w kurczaku, które w procesie trawienia jest zakwaszające, to niemal ideał równowagi kwasowo-zasadowej. Buraki można zastąpić ulubionymi pieczonymi warzywami lub sałatą.

Składniki

  • 1 pierś kurczaka z wolnego wybiegu lub eko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1⁄3 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 2 upieczone buraki
  • natka pietruszki
  • pestki słonecznika (opcjonalnie)

Składniki do sosu

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka estragonu suszonego
  • 1⁄3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

E Mięso kurczaka umyj, osusz i zamarynuj (co najmniej 1 godz., a najlepiej przez całą noc) z dodatkiem oliwy, curry, oregano, utartego lub wyciśniętego czosnku, doprawione solą do smaku. Rozgrzej grill lub patelnię grillową i piecz kurczaka z obu stron, najlepiej pod przykryciem.

Reklama

Zamarynowanego kurczaka możesz również upiec w piekarniku lub ugotować do miękkości na parze. Serwuj kurczaka w całości lub pokrojonego w paseczki z pociętym w kostkę burakiem z dużą ilością natki pietruszki. Opcjonalnie dodaj uprażone pestki słonecznika. Wszystkie składniki sosu miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dopraw do smaku.   W zdrowej kuchni detoksykacyjnej trzeba dbać o właściwe proporcje i odpowiednie połączenie składników, tak by ułatwić trawienie i przyswajanie pokarmu.

Przepis pochodzi z książki "Jaglany detoks" Marka Zaremby

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy