Reklama

Reklama

Grillowane szparagi z boczkiem

Otwieramy sezon na szparagi.

Składniki

  • 20 zielonych szparagów
  • 20 plastrów boczku
  • sól i pieprz
  • oliwa

Składniki na sos holenderski

  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

Umyj szparagi i odłam twarde, łykowate części. Natrzyj szparagi oliwą i posól. Każdy z nich owiń plasterkiem boczku. Ułóż szparagi na rozgrzanym ruszcie lub blaszce. Grilluj po około 4 minuty z każdej strony.

Do garnka postawionego na bardzo małym ogniu przełóż masło pokrojone w drobną kostkę, dodaj 2 żółtka, łyżkę wody i zacznij mieszać. Gdy konsystencja sosu stanie się kremowa, zdejmij garnek z ognia i, nie przerywając mieszania, dolej sok z cytryny. Na koniec dopraw sos solą.

Podawaj szparagi gorące z sosem, oprószone pieprzem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje