Reklama

Grillowane papryki w oliwie

Składniki

  • ok. 12 sztuk kolorowych papryk
  • 600 ml oliwy
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • pieprz ziarnisty
  • 3 liście laurowe

 Wyjmij z papryki nasiona, dobrze  umyj i odsącz. 

Piekarnik nastaw na grill i rozgrzej do 250 st. C. Przygotowane papryki rozłóż na blasze, posmaruj oliwą i piecz przez ok. 8 minut, a potem obróć je i piecz  z drugiej strony. Uważaj, aby skórka się zbytnio nie przypaliła.

Ząbki czosnku obierz i pokrój w grubsze plastry. Tymianek i rozmaryn opłucz  i posiekaj na grubo. Rozgrzej na patelni 50 ml oliwy i zeszklij na niej czosnek. Dodaj zioła. Mieszankę odstaw, aby wystygła. Potem wymieszaj z pozostałą oliwą i posól, dodaj ziarna pieprzu  i liście laurowe do smaku.

Reklama

Girillowane papryki włóż do słoików  i zalej doprawioną oliwą. Zamknij  i odstaw. Będą dobre po około  4 tygodniach.

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy