Przejdź na stronę główną Interia.pl

Grillowane makrele z sosem

Składniki

  • 4 makrele całe, wypatroszone
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Składniki na sos

  • po 5 gałązek mięty i natki pietruszki
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól i biały pieprz

Składniki dodatkowe

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:
1. Na umytych makrelach zrób nacięcia co 2 centymetry. 

2. Masło lekko podgrzej, np. w mikrofalówce. Gdy zmięknie dodaj do niego wszystkie sypkie przyprawy, a także cukier, ocet i musztardę. Wymieszaj, a następnie posmaruj ryby w środku i na zewnątrz. 

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C w funkcji grill. Nabij makrele na szpikulce i ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika na około 20-30 minut. Zawiń w folię aluminiową ziemniaki. Te jednak piecz dłużej - około 50 min. 

4. Wszystkie składniki na sos przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. 

5. Wyjmij z piekarnika ziemniaki. Każdy natnij i posmaruj masłem oraz oprósz solą. Ułóż na talerzach razem z makrelą polaną ziołowym sosem. 

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje